bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Ann Franzén: Endorfiner

27 september 2011

Endorfiner

En artikel som är värd att läsa hittas HÄR. Endorfiner är en väldigt stark känsla som sitter i hjärna och den har som uppgift att lindra smärtan. Låter konstigt? Det är som ett morfin som lindrar smärtan som transporteras till hjärnan och genom ryggmärgen. Endorfinerna påverkar uppfattningen av humör och smärta men också viljan att äta, sova och dricka. När utsöndras endorfinerna? När vi motionerar, stressar, förälskelse och akupunktur m.m.

Så när man tränar så utsöndras endorfinet som gör en människa glad och avslappnat, ännu en orsak att varför man ska träna. ;) Läste en artikel om att en forskning visar att löpning på högintensiv på 45 min utsöndra endorfinet lika mycket som 10 mg morfin. Pretty amazing?

Träning gör dig glad och människor är grupp"djur" så därför ökar den positiva känsla att orka lite till. Ibland är det roligt om man tränar i grupp men också grupp med två par och peppar varandra att Kom igen, mera!! Eller hur tycker ni? Är det roligare att träna ensam eller i grupp? Man behöver inte vara rädd att vara i en grupp för alla är unika, svagheter och styrkor. Jag har inte märkt än på någon gruppträning att någon tittar snett på någon eftersom de kommer dit för att träna och inte för att titta på vem som kommer på klasserna eller hur? Och tänk på endorfinerna som gör dig glad och inte deprimerad. Inte behöver sitta på soffan och tänka dåliga tankar om dig själv och andra. Vi har en så kraftig drog inom oss som gör oss höga genom träning, Varför inte prova den?  Hoppas ni fattar vad jag menar! :D

Alltså:

 +  =      

Bilderna är googlade
Vi ses! Ha en strålande dag!

Kram
Ann



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar