bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Ann Franzén: lukten av ny rostad müsli under den lugna frukosten

11 april 2013

lukten av ny rostad müsli under den lugna frukosten

Enkel, gott och spara en liten peng är att göra hem gjort müsli och du får att de du vill ha i det.

Recept:
5 dl havregryn
1 dl linfrö (satt i lite mera en 1 dl)
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
3 dl rågkross (eller andra t.ex. vetekli, rågkli)
1 dl russin +½ dl torkade aprikoser
100 gram nötter (kan uteslutas om man är allergisk)
½ dl kokos
4 msk honung (använde akacia)
några nypor himalaya salt
några nypor vaniljpulver
1 dl olja (utan smak)
ELLER 75 gram smör
1½ dl vatten eller äppeljuice
Efter rostningen kan man sätta i mera kokos, bananchips, torkade frukter m.m.

Sätt ugnen på 200 grader
Blanda alla torra ingredienser, man behöver inte rosta russin och aprikoser om man inte tycker om att de blir sega för de blir dem under rostningen utan sätt dem efter då istället.
blanda de våta ingredienserna, använder du smör så smält det. Blanda allt tillsammans och bred ut jämnt på en plåt. In i ugnen och ha ett vakande öga hela tiden och rör om nu som då. Tiden är svårt att säga men gyllenbrynt på båda sidorna av müslin. Ta ut plåten med müslin och låt det svalna, strö över torkade frukt, kokos sen efteråt. 

Jag strödde lite himalaya salt före rostningen pga. av att gillar lite av den söt salt smaken och det framhäver söt smaken bättre men man kan var helt utan saltet också och vaniljpulvret behöver man inte heller sätta i efteråt men jag är en vaniljlover så jag måste bara ha i. :) Man kan alltid ge bort müsli till present eller gör någon glad. Sätt det i en fin burk och ge bort. (tips! Burkarna har jag fått och jag vet att de finns på Halpa Halli) eller slå till med lyx och kör Pentik stil på burken.

Luktar gott i hela huset resten av dagen. :)
/A


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar