bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Ann Franzén: 17 år sedan..

11 juli 2012

17 år sedan..

Jag var 6 år, visste ingenting vad som förse går i världen, lycklig barndom. Tittade på Power Rangers på RTL alltså en tyskkanal eller Tom&Jerry med min pappa. Tills nu när man har ett levande bevis från ett krig så hemskt men det hände.

Alla kanske förstå att ibland måste man öppna sig och öppna sina ögon. Allt handlar inte om pengar, rikedom, materiella saker. Man förstår inte det före man är i en situation där man inte har något att ta sig i från sig med. Armen tar dig, skjuter dig, tar din familj, huset bränns ner och ett hat mot dig.... Det hände när jag var 6 år och tittade på tv och lekte därute, fåglarna kvittrade, en lycklig barndom.

Ett krig som folk glömmer, vet inte om. Idag är det 17 år sedan mer än 8000 män och pojkar blev brutalt mördad i Sreberenica i Bosnien, en hel stad blev mördad. Tänk... Armén hade vapen, de sköt, våldtog och oskyldiga människor allt var uttänkt, människor som blev drabbade, hade inget, inga vapen, ingenting. En skam för hela världen. Världen tittar på när folk dör av ingen orsak, bara av hat. Det perfekta landet som gick till kras, det land eller länder som skulle bli vårat Europa. Så ville Tito men inte Milosevic. Den Milosevic som utrikesminister i Sverige Carl Bildt säger aa-aa.. men han är trevlig kille. En trevlig kille som var president för jugoslavien efter Tito som bestämde att skövla människor i Bosnien, var det värsta som har hänt mot människor efter andra världskriget.

Läs gärna mera dessa länkar: Srebrenica:"en svart fläck för mänskliga samvetet" http://srebrenica.se/
Om ni tvekar så kan ni gå in på googles bilder skriv in Srebrenica och se massgravar m.fl. 
Film om kriget i Bosnien som Angelina Jolie har gjort "the land of blood and honey" berättelser från kvinnor som var med i kriget och vad som hände. En stark film. 



Vi har ett liv, varför förstöra det med hat? Vi är olika, acceptera och respektera.

I rest my case, resten är upp till er. 


Love&Respect//Ann



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar